Magas koffeintartalma és jótékony hatásai miatt sokan fogyasztják kávé helyett, valaki egyenesen oda van az ízéért. Na de mi is az a matcha?
A matcha nem más, mint porrá őrölt, magas minőségű, japán zöld tea.
Rendkívül magas antioxidáns és koffein tartalmú, valamint kalcium tartalma is jelentős.
A matchs porhoz három hétig árnyékolják szedés előtt a teanövényt. Az árnyékolás hatására a levelek kisebb méretűek, lédúsabbak és édesebbek maradnak. A leveleket leszüretelik, gőzölik, szárítják, majd finom porrá őrlik. Így elmondhatjuk, hogy a matcha fogyasztásakor a teanövény teljes levelét megisszuk.
Én néhány éve szerettem meg a matchát a ZhaoZhou-ban, ahol Ági, a hely lelkes tea szakértője egy workshop keretein belül bemutatta be a helyes elkészítését.
Hogyan készítem a Matcha latte-t?
Hozzávalók:
2-3 gramm Bazsalikomos kert japán matcha tea (porrá őrölt zöld tea)
1 dl víz
2 dl növényi tej (mandulás rizstej)
Elkészítés:
1. 80-85 fokos vizet forralok, közben beáztatom a bambusz teaecsetet, hogy a szálai felpuhuljanak.
2. Egy tálkába átszitálom a matcha port- ez azért fontos, mert így tudom csomómentesre kikeverni.
3. Ráöntöm a matcha porra a felforralt vizet, és a bambuszecsettel ,,W-ket leírva” egyenletesen elkeverem.
4. A mandulás rizstejet kiöntöm egy pohárba, ráöntöm a matchát, és alaposan összekeverem.
A Bazsalikomos kert Matcha szettet díszdobozban ITT tudod megvásárolni.
A csomag tartalma:
Bazsalikomos kert Matcha (porrá őrölt japán zöld tea) 40 g Bambusz ecset (chasen)
Kerámia ecsettartó (kusenaoshi)
Bambuszkanál (chashaku)
A bambusz ecset szálai a nedvesség hatására egy bizonyos idő után kiegyenesednek, ezt megelőzve használat után helyezzük a bambusz ecsetet az ecsettartóra.