Így készíts gyógyteát!


A különböző gyógynövények nem csak hatóanyagaikban, hatásaikban, de felhasznált részeikben is különböznek. Nem mindegy, hogy ezekből a gyógynövény részekből forrázatot, főzetet vagy hideg vizes kivonatot készítünk. A gyógyteák készítésekor általánosságban elmondható, hogy egy bögre (2-3 dl) vízhez egy evőkanál (2-3 g) teakeveréket adunk. A gyógyteák készítésekor ne használjunk fém eszközöket. Leghatékonyabb, ha a gyógynövényekből készített teákat minden ízesítés nélkül, magukban fogyasztjuk. Fontos, hogy az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépjük túl.


A gyógynövények felhasznált részei

A különböző gyógynövények nem csak hatóanyagaikban, hatásaikban, de felhasznált részeikben is különböznek. A gyógynövényeket felhasznált részeik alapján hat csoportba sorolhatjuk, melyek a következők: Virágdrogot adó gyógynövények (pl.: Fekete bodza, Galagonya, Hárs, Szöszös ökörfarkkóró)

Levéldrogot adó gyógynövények (pl.: Csattanó maszlag, Nagy csalán, Útifű, Borsosmenta)

Termésdrogot adó gyógynövények (pl.: Közönséges boróka, Vadgesztenye, Vadrózsa, Közönséges édeskömény)

Herbadrogot adó gyógynövények (pl.: Aranyvessző, Fehér fagyöngy, Közönséges orbáncfű, Mezei cickafark, Mezei zsurló

Kéregdrogot adó gyógynövények (pl.: Közönséges kutyabenge, Tölgy, Fahéj)

Gyökérdrogot adó gyógynövények (pl.: Orvosi zilíz, Pongyola pitypang, Szappangyökér)

Elkészítés szerinti csoportosítás:

1. Főzet

Mely gyógynövény részeknél alkalmazzuk? A nem hőérzékeny, nehezen kivonható hatóanyagú növényeknél, növényrészeknél, így a gyökereknél, gyöktörzseknél, kemény, fás száraknál, magvaknál, terméseknél.

Hogyan készítsük? Az adott mennyiségű gyógynövény részt a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni, mert így mérgező anyagok is kiázhatnak a gyógynövényből.

2. Forrázat

Mely gyógynövény részeknél alkalmazzuk? A virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, leveles hajtásokból, valamint a magas illóolaj-tartalmú gyógynövényekből.

Hogyan készítsük? Az adott mennyiségű gyógynövényrészt forrásban levő vízzel leöntjük, majd lefedett edényben, a kívánt erősségtől vagy az előírtaktól függően 10-20 percig hagyjuk állni, végül leszűrjük.

3. Hideg vizes gyógynövénykivonat

Mely gyógynövényeknél alkalmazzuk? Hideg vizes kivonatot hőre érzékeny hatóanyag tartalmú gyógynövényekből (Ilyen hatóanyagok pl. a C-vitamin, valamint a nyálkaanyagok) készítsünk.

Hogyan készítsük? Az adott mennyiségű gyógynövényrészt szoba-hőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben egy éjszakát vagy 8-10 órát hagyjuk állni, majd leszűrjük.
Legutóbbi blogbejegyzéseink

438118097_764891269080236_1946861470425102921_n
Melyik gyerek ne akarna magának egy saját horgásztavat magánstranddal és csak neki szóló játszótérrel? A Fűszermesékből megismert testvérpáros, Ella és Rozi nagyszülei pont ilyen paradicsomi környezetben élnek vidéki birtokukon, gazdag növény- és állatvilággal körülvéve.