Ezért fogyassz minél több vadon termő zöldet tavasszal!

Fent: medvehagyma, salátaboglárka, piros árvacsalán, fehér here
Lent: zamatos turbolya, tyúkhúr, gyermekláncfű, csalán


A tavasz az újjászületés és a megtisztulás ideje. A tél után nagyon fontos a máj munkájának támogatása, amire a vadontermő zöld növények a legideálisabbak, melyek most bújnak elő. Léböjt kúrák helyett én ezeket a növényeket iktatom be tavasszal a mindennapjaimba.

A vadontermő növények gyűjtése

A vadontermő növényeket mindenképpen forgalmas utaktól távol, tiszta helyen szedd. A legjobb persze, ha a saját kertedben állnak rendelkezésedre, de erdők szélén, mezőkön biztosan megtalálod áprilisban őket. Legyen nálad metszőolló, növényhatározó könyv vagy applikáció, kesztyű (csalán szedéshez) és vesszőkosár vagy vászonzsák. A leveleket a virágzás előtt vagy épp a virágzásban gyűjtsd, a virágokat nyílásban.

Miért annyira fantasztikusak?

Ami közös bennük, hogy rendkívül nagy mennyiségben tartalmaznak klorofillt, keserűanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A növényi keserűanyagok serkentik az emésztést, enzimtermelést, az epe munkáját és a máj tisztulását. Fogyasztásukkal beindul a szervezet méregtelenítése, erősödik az immunrendszer, segítenek az emésztőrendszer salaktalanításában, csökkentik a gyulladásokat, hozzájárulnak a közérzet javításához. Hatásukra könnyebbnek és frissebbnek érezzük magunkat.

Mit készíthetünk belőlük?

A vadon termő ehető növényekkel színesebbé tehetjük a tavaszi étrendünket. Ingyen és heteken keresztül beszerezhetők, így már kora tavasszal készülhet belőlük tavaszi, zsenge saláta, főzelék, zöldturmix, sőt, pesto is!

Tavasz – Beh Mariann: A kert konyhája / BOOOK Kiadó


Tavasz a tányéron

Hozzávalók (4 főre):

  • 30 zsenge pitypang levél
  • 30 szál tyúkhúr
  • 15 szál árvacsalán
  • 4 közepes hónapos retek
  • 15 salátaboglárka virág
  • 30 ibolya
  • 15 árvácska
  • 15 medvehagyma virág
  • 5 friss zeller levél
  • fél citrom leve
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors


Elkészítés:

1. A vadontermő zöldeket, virágokat és a zellert megmossuk, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a vizet. A pitypangot, a tyúkhúrt és az árvacsalánt felvágjuk. A retket megmossuk, kockákra vágjuk.

2. A zellert felaprítjuk, összekeverjük a citromlével, az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan összeforgatjuk az összes hozzávalót, meglocsoljuk a dresszinggel, előételként vagy köretként tálaljuk.

Pesto Beh Mariann: A kert konyhája / BOOOK Kiadó


Vadnövényes pesto

Hozzávalók:

  • 10 dkg frissen szedett -vadontermő ehető növény- levél
  • 5 dkg pirított olajosmag (fenyőmag, dió, mandula)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg parmezán – elhagyható
  • 1,5-2 dl extraszűz olívaolaj
  • só, bors


Ha kisebb mennyiséget készítesz, a mozsár jelentheti a tökéletes megoldást. Nagyobb adag készítésekor használj botmixert vagy turmixgépet. Bármelyik megoldás mellet is döntesz, az összes alapanyagot zúzd össze krémesre. A kész pestot töltsd steril üvegekbe, úgy, hogy az üveg a peremig tele legyen. Én rögtön a hűtőbe szoktam tenni, de hűvös és sötét helyen is tárolhatod. A hűtőben nagyjából fél évig tartja meg eredeti ízét és színét. Ugyanúgy mint a frissen lefagyasztott fűszernövényeknél, a pestot is teheted jégkocktartókba a mélyhűtőbe.

Legutóbbi blogbejegyzéseink

438118097_764891269080236_1946861470425102921_n
Melyik gyerek ne akarna magának egy saját horgásztavat magánstranddal és csak neki szóló játszótérrel? A Fűszermesékből megismert testvérpáros, Ella és Rozi nagyszülei pont ilyen paradicsomi környezetben élnek vidéki birtokukon, gazdag növény- és állatvilággal körülvéve.