A fűszer és gyógynövény szárítás titkai


A hagyományosan szárított fűszernövények, gyógynövények intenzív illatához és ízéhez semmi sem fogható. A megszárított alapanyagokat légmentesen záródó, feliratozott üvegekben tároljuk, száraz és sötét helyen tartsuk.


Íme néhány tipp az otthoni fűszer- és gyógynövényszárításhoz:

  1. A legtöbb gyógy- és fűszernövényt virágzás előtt vagy a virágázásban szedjük. A virágokat nyílás után néhány nappal érdemes szedni. A magokat, terméseket érett állapotban gyűjtsük.
  2. Mindig a szárat metsszük le, ne a leveleket szedjük egyesével.
  3. A növények szárítását száraz, meleg, közvetlen napfénytől védett és szellős helyen végezzük.
  4. A leszüretelt növényeket száríthatjuk tálcákra kiterítve (például babér, hárs, lestyán, körömvirág, rózsa) vagy csokrokba kötve (például citromfű, zsálya, menta, kakukkfű).
  5. Ha tálcán szárítjuk a szárról leszedett növényrészeket, tegyünk alájuk papírtörlőt vagy újságpapírt, ügyeljünk rá, hogy a növényi részek ne fedjék egymást.
  6. Nagyobb mennyiség esetén érdemes csokrokba kötve szárítani a növényeket a szárukkal együtt. Száradás után alulról felfelé haladva húzzuk le a leveleket a szárrészről.
  7. A szárítás akkor megfelelő, amikor az adott növényi rész az ujjaink között könnyen morzsolható.


fotók: Szendeff Lőrinc



Legutóbbi blogbejegyzéseink

_DSC0286
Ha egyszer megkóstolod az igazi kézműves, hosszú érlelésű kovászos kenyeret, többé nem akarsz visszatérni a bolti változatokhoz.
wolt_thumbnail
Nincs időd beugrani hozzánk? Ne aggódj, mostantól házhoz is rendelhetsz a Wolt-on keresztül!