200 éves házban sülnek a kovászos kenyerek a Bazsalikomos kert június 3-án nyílt pékségében

Szerző: Beh Mariann


2019.08.25.

Tavasz óta keresünk egy kis üzlethelyiséget, ahol a workshopjaimat tarthatnám, de egyszerűen nem találunk rá a megfelelőre helyre. Kecskeméten a Budai utca a kedvencem. Tavasszal kiderült, hogy az egyik régi ház lebontásra vár. Egy újépítésű, de az utca képéhez illeszkedő társasház épül ősszel a helyére, az alsó szinten kialakítható egy pont megfelelő méretű üzlethelyiség. A kivitelező azt ígérte, amint megkapják a bontási engedélyt, értesít minket, hogy megbeszéljük a részleteket. Eddig nem hívott, a napokban többször végig mentünk az utcában, még nem álltak neki a bontásnak.

 
2019.08.29.

Újra az ingatlanhirdetéseket bújjuk, egyszer csak felbukkan egy ismerős fotó. Eladó családi ház Kecskemét történelmi főutcáján. Felismerjük, hogy a Budai utcai, lebontásra váró ház az. A ,,leendő” üzlethelyiségben már többször elképzeltem magam, ahogy workshopot tartok egy kisebb társaságnak, vagy ablakot nyitok a balzsamos levegőjű utcára egy könyvklubtól hangos szombat délután. 

Hogy hogy eladóvá vált a ház? Telefonálunk az ingatlanosnak. A ház helyi védelem alatt áll, nem lehet lebontani. Éljen! Ajánlatot teszünk rá, anélkül, hogy láttuk volna belülről, de már olyan sokat láttuk kívülről, hogy egészen beleszerettünk. Megkérjük az ingatlanost, hogy ne mutassa meg másnak hétfőig.


2019.09.02.

Belépünk a házba, ami sokkal romosabb, mint gondoltuk. Úgy lépkedünk a törmeléktől ropogós járdán, mintha már száz éve ismernénk a járást. Elvarázsol a közel 180 éves beépített tornác, minden porcikámban érzem a ház energiáit. Felhívjuk a tulajdonost, hogy szeretnénk megvenni.


2019.09.05.

Aláírunk egy adásvételi szerződést egy olyan házról, ami túl nagynak, túl réginek, túl rossz állapotúnak tűnik, ahhoz képest, amit kerestünk. Már akkor tudjuk, hogy sokkal több pénzt kellene ráköltenünk, mint amennyi a rendelkezésünkre áll és sokkal több idő lesz, mire elkészül, mint terveztük. Nincs bennünk semmi félelem. Biztosak vagyunk benne, hogy ennek így kell lennie.

…Ahogy egyre több időt töltünk a házban és a kertben, formálódik, érik bennünk, hogy minek fog otthont adni a közel 200 éves épület. A Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárban kutatómunkát végzünk, hogy újra eredeti állapotában pompázhasson a Budai utca legszebb háza.


2023.11.03.

Nagyon készülünk, minden gondolatunkat kitölti a tervezés. Nagy a sürgés-forgás, de idén már nem készülünk el. Közel két éve tart az építkezés Tőrös Csaba építészmérnök tervei alapján. A kivitelező cég (Zsigó és Társa Kft.) ugyanaz, mint amelyik lebontotta volna az épületet. 2021 novemberétől 2022 tavaszáig nem haladtunk a munkával, mert régészek dolgoztak a kertben. Kincsre nem leltek, de sok érme, kerámia került elő. Ma érkeznek a csodaszép, olívazöld színű nyílászárók a Kobalt Duo Kft.-től, Kürti Balázs és csapata festik a homlokzatot. Mostantól nincs megállás.

Már vártalak x Bazsalikomos kert

2019 szeptemberében megnyitott a csodálatos Már vártalak Pékség & Könyves Székesfehérváron. Dóri és Attila már a nyitásnál a mi teáinkat vette fel az itallapra.

Amikor elvittük az első rendelésüket nagyon megkedveltük őket, a hely pedig nagy kedvencünkké vált. A saját pékségünk nyitásában Ők a legnagyobb segítségeink és a szakmai támaszaink. A Már vártalak isteni finom (mintha a nagymama sütötte volna!) receptjei alapján készülnek nálunk a kenyerek, péksütemények. Heteken át tanulhatott náluk a csapatunk egy része, amikor elkészült az üzemünk ők jöttek tanítani a pékeinket, cukrászainkat.

Nagyon hálásak vagyunk nekik, mert sokkal többet kapunk Tőlük, mint hittük. A barátiank lettek. Egyszer megkérdeztem Tőlük, miért segítenek. Csak nevettek. Hiszen erre nincs is jó válasz. Az én válaszom az, hogy lehet még HINNI másokban, mert vannak, akikben olyan nagy a szeretet, hogy nem félnek adni belőle.


2024.06.03.

Megnyitottunk! Kézműves pékség, kávézó, teabolt. Egy oázis Kecskemét belvárosában, a Budai utca 12. szám alatt. Várunk Titeket szeretettel!

Nyitvatartásunk:
Hétfő-péntek 8-17.30h
Szombat 8-13h

Kecskemét, Budai utca 12.
+36307149423


Legutóbbi blogbejegyzéseink

438118097_764891269080236_1946861470425102921_n
Melyik gyerek ne akarna magának egy saját horgásztavat magánstranddal és csak neki szóló játszótérrel? A Fűszermesékből megismert testvérpáros, Ella és Rozi nagyszülei pont ilyen paradicsomi környezetben élnek vidéki birtokukon, gazdag növény- és állatvilággal körülvéve.