top of page
Keresés

Körömvirágtea: gyulladáscsökkentő, tisztító

A körömvirág sejtvédő hatású, gyulladáscsökkentő, nyugtató. Teája gyomorproblémák, gyomorfekély gyógyítása esetén is ajánlott. Már a középkorban is alkalmazták: levest főztek belőle és festékként is használták. A Calendula latinul azt jelenti a hónap első napja, ami arra utalhat, hogy a körömvirág több hónapon át hozza újabb és újabb virágait.


Gyűjtése & felhasználása


A körömvirág virágzatát teljes nyílásban szedd száraz, napsütéses időben. A virágzatokat folyamatosan gyűjtheted júniustól egészen az őszi fagyokig. Miután leszedted a virágokat, szárítsd tálcákra kiterítve, napfénytől védett, száraz, szellős helyen. Száradás után morzsold le a szirmokat a növényről, de a virágzatokat egészben is elteheted legfeljebb 1 cm hosszú virágszárral együtt. A száraz virágszirmokat vagy virágzatokat tartsd száraz, légmentesen záródó üvegekben, dobozokban.


A virágzat (Calendulae flos) vízben oldódó flavonoidokat, nyálkaanyagokat, szaponinokat és zsírban oldódó karotinoidokat is tartalmaz.


A körömvirág forrázata sejtvédő és vértisztító tulajdonságú, használható máj-, gyomor-, bélrendszeri betegségek esetén gyulladáscsökkentő, valamint tisztító hatása miatt.


Külsőleg használva regeneráló és gyulladáscsökkentő hatása miatt visszeres betegségek, nehezen gyógyuló sebek gyógyítására használható.

Jellemzői & környezeti igénye


A körömvirágot (Calendula officinalis) Európában a 12. században kezdték termeszteni. Egyéves, lágyszárú növény, a fészekvirágzatúak családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékéről és Ázsia nyugati részéről származik. Gyökérzete karószerű, mélyre hatoló. Ennek köszönhetően jó vízgazdálkodású területen jól tűri a szárazságot. Szára négyszögletű, tövénél elágazó. Levelei élénkzöldek, hosszúkás lándzsa alakúak, ragacsos tapintásúak, apró szőrképletekkel borítottak. Júniustól egészen az őszi fagyokig nyíló, 3-8 cm átmérőjű fészekvirágzatai citromsárga, narancssárga vagy vöröses narancssárga színűek. Termése kaszattermés, mely karomszerű, érdes, könnyen csírázik.Termesztése


Szabadföldön és cserépben is termeszthető. Meleg- és napfényigényes, ezért a kert vagy a terasz napos területeit válasszuk számára. Kedveli a tápanyagban gazdag, laza, morzsalékos talajt. Érzékeny a lisztharmatra, ezért ne ültessük a kert párásabb, kevésbé levegős részébe, az egyes töveket ne vessük túl közel egymáshoz.


A körömvirág már áprilisban vethető szabadföldbe, mert magja 8-10°C-on kezd csírázni. A terméseket vesd tápanyagokban gazdag, komposzttal dúsított, laza talajba 2-3 cm mélyen. A vetés után tömörítsd a talajt, öntözd a földet minden nap. A magok 4-5 nap alatt kicsíráznak. A körömvirág nem kedveli a pangó vizet, ezért cserépben termesztve olyan edényt válassz, amelynek lyukas az alja, a felesleges víz így ki tud rajta folyni.


A körömvirág szárított virágszirmait a Hold teánk összetevői között is megtalálod!

318 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page