Keresés

Golden Milk: A napsárga energiabomba

Beköszöntött az igazi Golden Milk szezon. Az az időszak, amikor a tudatos immunerősítés, a változékony időjárási viszonyokra való testi-lelki felkészülés prioritás. A Golden Milk fűszerkeverék legfontosabb alkotóeleme, a kurkuma kincset ér ezekben a napokban.



A kurkuma vagy másnéven indiai sáfrány igazi csodafűszer. Indiában őshonos, ahol a népi gyógyászatban rendszeresen használják emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen.



Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Sokan azonban nem is sejtik, mennyi jótékony hatással rendelkezik.


Aktív hatóanyaga a kurkumin, melyről bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere. Csaknem olyan erős antioxidáns hatással bír, mint a C- vagy az E-vitamin. A kurkumint különösen hatékony gyulladáscsökkentőként tartják számon. (forrás:Herbadoctor)


Ezen kívül a kurkumának még számos jótékony hatása ismert, aminek a felsorolására most nem vállalkozunk, helyette megmutatjuk, mi mindenre használhatod a kurkuma alapú fűszerkeverékünket, a Golden Milket.


A Golden Milk latte, forró tejes ital, ami igazi házi orvosságként alkalmazható a mindennapokban.

Elkészítése nem igényel konyhai jártasságot, mindössze a Bazsalikomos kert fűszerkeverékre és tejre van hozzá szükséged.



Golden Milk latte elkészítési javaslat:


Fél tk. fűszerkeveréket keverjünk alaposan 1 tk. mézben, majd tegyük 2 dl tejhez, alacsony lángon főzzük néhány percig.



A gyömbér, szerecsendió, fahéj és a feketebors összhangja a kurkumával nem csak iható formában érezhető. A fűszerkeveréket bátran használhatod sütemények készítéséhez is, például sütőtökös pitéhez vagy akár mézeskalácshoz.


Megmutatjuk a mi mézeskalács receptünket:


Kb 35-40 darabhoz:


•2 friss rozmaringág vagy 1 teáskanál szárított rozmaring

•10 dkg török mogyoró

•50 dkg rozsliszt

•1 csipet só

•1 teáskanál szódabikarbóna

•15 dkg puha vaj

•30 dkg méz

•3 tojássárgája

•1 egész tojás


Ha friss rozmaringot használunk, a leveleket nagyon apróra vágjuk. A mogyorót megdaráljuk vagy apróra vágjuk. Egy tálban alaposan elkeverjük az össszes száraz alapanyagot és a rozmaringot. Hozzáadjuk a vajat, a mézet, a tojássárgáját, és az egészet összedolgozzuk. Ha a tészta szépen összeállt, fóliába csomagoljuk, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.


A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy tepsibe sütőpaprt terítünk. Az egész tojást felverjük egy csészében. A tésztát lisztezett felületen 5mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk a kedvenc formánkkal vagy 3x4 centis szeletekre vágjuk. A kiszaggatott mézeskalácsok felületét vékonyan megkenjük a tojással, és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.


Elkészítési idő: 50 perc + pihentetés



Ne felejtsd el megosztani velünk a végeredményt! :)





569 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése