Frissítve: 2021. ápr. 3.
A tavasz az újjászületés és a megtisztulás ideje. A tél után nagyon fontos a máj munkájának támogatása, amire a vadontermő zöld növények a legideálisabbak, melyek most bújnak elő.
Léböjt kúrák helyett én ezeket a növényeket iktatom be tavasszal a mindennapjaimba.

Fent: medvehagyma, salátaboglárka, piros árvacsalán, fehér here
Lent: zamatos turbolya, tyúkhúr, gyermekláncfű, csalán
Beh Mariann: A kert konyhája / BOOOK Kiadó
A vadontermő növények gyűjtése
A vadontermő növényeket mindenképpen forgalmas utaktól távol, tiszta helyen szedd. A legjobb persze, ha a saját kertedben állnak rendelkezésedre, de erdők szélén, mezőkön biztosan megtalálod áprilisban őket. Legyen nálad metszőolló, növényhatározó könyv vagy applikáció, kesztyű (csalán szedéshez) és vesszőkosár vagy vászonzsák. A leveleket a virágzás előtt vagy épp a virágzásban gyűjtsd, a virágokat nyílásban.
Miért annyira fantasztikusak?
Ami közös bennük, hogy rendkívül nagy mennyiségben tartalmaznak klorofillt, keserűanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A növényi keserűanyagok serkentik az emésztést, enzimtermelést, az epe munkáját és a máj tisztulását. Fogyasztásukkal beindul a szervezet méregtelenítése, erősödik az immunrendszer, segítenek az emésztőrendszer salaktalanításában, csökkentik a gyulladásokat, hozzájárulnak a közérzet javításához. Hatásukra könnyebbnek és frissebbnek érezzük magunkat.
Mit készíthetünk belőlük?
A vadon termő ehető növényekkel színesebbé tehetjük a tavaszi étrendünket. Ingyen és heteken keresztül beszerezhetők, így már kora tavasszal készülhet belőlük tavaszi, zsenge saláta, főzelék, zöldturmix, sőt, pesto is!

Tavasz Beh Mariann: A kert konyhája / BOOOK Kiadó
Tavasz a tányéron
Hozzávalók (4 főre):
• 30 zsenge pitypang levél
• 30 szál tyúkhúr
• 15 szál árvacsalán
• 4 közepes hónapos retek
• 15 salátaboglárka virág
• 30 ibolya
• 15 árvácska
• 15 medvehagyma virág
• 5 friss zeller levél
• fél citrom leve
• 1 dl olívaolaj
• só, bors
Elkészítés:
1. A vadontermő zöldeket, virágokat és a zellert megmossuk, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a vizet. A pitypangot, a tyúkhúrt és az árvacsalánt felvágjuk. A retket megmossuk, kockákra vágjuk.
2. A zellert felaprítjuk, összekeverjük a citromlével, az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan összeforgatjuk az összes hozzávalót, meglocsoljuk a dresszinggel, előételként vagy köretként tálaljuk.

Pesto Beh Mariann: A kert konyhája / BOOOK Kiadó
Vadnövényes pesto
Hozzávalók:
10 dkg frissen szedett -vadontermő ehető növény- levél
5 dkg pirított olajosmag (fenyőmag, dió, mandula)
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg parmezán - elhagyható
1,5-2 dl extraszűz olívaolaj
só, bors
Ha kisebb mennyiséget készítesz, a mozsár jelentheti a tökéletes megoldást. Nagyobb adag készítésekor használj botmixert vagy turmixgépet. Bármelyik megoldás mellet is döntesz, az összes alapanyagot zúzd össze krémesre. A kész pestot töltsd steril üvegekbe, úgy, hogy az üveg a peremig tele legyen. Én rögtön a hűtőbe szoktam tenni, de hűvös és sötét helyen is tárolhatod. A hűtőben nagyjából fél évig tartja meg eredeti ízét és színét. Ugyanúgy mint a frissen lefagyasztott fűszernövényeknél, a pestot is teheted jégkocktartókba a mélyhűtőbe.