• behmariann

Ezért fogyassz minél több vadon termő zöldet tavasszal!

Frissítve: ápr 3

A tavasz az újjászületés és a megtisztulás ideje. A tél után nagyon fontos a máj munkájának támogatása, amire a vadontermő zöld növények a legideálisabbak, melyek most bújnak elő.

Léböjt kúrák helyett én ezeket a növényeket iktatom be tavasszal a mindennapjaimba.

Fent: medvehagyma, salátaboglárka, piros árvacsalán, fehér here

Lent: zamatos turbolya, tyúkhúr, gyermekláncfű, csalán

Beh Mariann: A kert konyhája / BOOOK Kiadó


A vadontermő növények gyűjtése


A vadontermő növényeket mindenképpen forgalmas utaktól távol, tiszta helyen szedd. A legjobb persze, ha a saját kertedben állnak rendelkezésedre, de erdők szélén, mezőkön biztosan megtalálod áprilisban őket. Legyen nálad metszőolló, növényhatározó könyv vagy applikáció, kesztyű (csalán szedéshez) és vesszőkosár vagy vászonzsák. A leveleket a virágzás előtt vagy épp a virágzásban gyűjtsd, a virágokat nyílásban.


Miért annyira fantasztikusak?


Ami közös bennük, hogy rendkívül nagy mennyiségben tartalmaznak klorofillt, keserűanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A növényi keserűanyagok serkentik az emésztést, enzimtermelést, az epe munkáját és a máj tisztulását. Fogyasztásukkal beindul a szervezet méregtelenítése, erősödik az immunrendszer, segítenek az emésztőrendszer salaktalanításában, csökkentik a gyulladásokat, hozzájárulnak a közérzet javításához. Hatásukra könnyebbnek és frissebbnek érezzük magunkat.


Mit készíthetünk belőlük?


A vadon termő ehető növényekkel színesebbé tehetjük a tavaszi étrendünket. Ingyen és heteken keresztül beszerezhetők, így már kora tavasszal készülhet belőlük tavaszi, zsenge saláta, főzelék, zöldturmix, sőt, pesto is!


Tavasz Beh Mariann: A kert konyhája / BOOOK Kiadó


Tavasz a tányéron


Hozzávalók (4 főre):

• 30 zsenge pitypang levél

• 30 szál tyúkhúr

• 15 szál árvacsalán

• 4 közepes hónapos retek

• 15 salátaboglárka virág

• 30 ibolya

• 15 árvácska

• 15 medvehagyma virág

• 5 friss zeller levél

• fél citrom leve

• 1 dl olívaolaj

• só, bors


Elkészítés:

1. A vadontermő zöldeket, virágokat és a zellert megmossuk, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a vizet. A pitypangot, a tyúkhúrt és az árvacsalánt felvágjuk. A retket megmossuk, kockákra vágjuk.

2. A zellert felaprítjuk, összekeverjük a citromlével, az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan összeforgatjuk az összes hozzávalót, meglocsoljuk a dresszinggel, előételként vagy köretként tálaljuk.


Pesto Beh Mariann: A kert konyhája / BOOOK Kiadó

Vadnövényes pesto

Hozzávalók:

10 dkg frissen szedett -vadontermő ehető növény- levél

5 dkg pirított olajosmag (fenyőmag, dió, mandula)

2-3 gerezd fokhagyma

10 dkg parmezán - elhagyható

1,5-2 dl extraszűz olívaolaj

só, bors


Ha kisebb mennyiséget készítesz, a mozsár jelentheti a tökéletes megoldást. Nagyobb adag készítésekor használj botmixert vagy turmixgépet. Bármelyik megoldás mellet is döntesz, az összes alapanyagot zúzd össze krémesre. A kész pestot töltsd steril üvegekbe, úgy, hogy az üveg a peremig tele legyen. Én rögtön a hűtőbe szoktam tenni, de hűvös és sötét helyen is tárolhatod. A hűtőben nagyjából fél évig tartja meg eredeti ízét és színét. Ugyanúgy mint a frissen lefagyasztott fűszernövényeknél, a pestot is teheted jégkocktartókba a mélyhűtőbe.

977 megtekintés0 hozzászólás