top of page
Keresés

a karácsony egzotikus fűszere: kardamom

Frissítve: 2023. nov. 10.

A kardamom a világ egyik legősibb és legelismertebb fűszere, nem véletlenül nevezik a fűszerek királynőjének. Mi több teánkban és keverékünkben is használjuk, most részletesebben mesélünk róla.


Termesztése és begyűjtése meglehetősen idő- és munkaigényes, így az ára is magas. Olyannyira, hogy a világ legdrágább fűszereinek listájában csak a vanília és a sárfárny előzik meg.

Indiából származik, de ma már világszerte termesztik, ahol az éghajlat engedi. A világon a legtöbbet az arab és a skandináv konyha használja. Előbbinél kardamomos kávé vagy tea a vendégváró ital, a skandináv konyha főként édességekhez, kalácsokhoz, mézeskalácshoz, húsokhoz, glögghöz használja. Svédország és Norvégia az arab országok mellett a legnagyobb importőrnek számít.


Őshazájában persze nem csak a gasztronómiában, de a gyógyászatban is meg van a szerepe: elsősorban emésztési, légzési problémák és fogfájás gyógyítására használják.


A világ harmadik legdrágább fűszerének három fajtája is létezik, a "valódi" azonban a zöld kardamom, amit az Elettaria nemzetségébe tartozó fajokról érés előtt szüretelnek, mielőtt felpattannának, ugyanis a termésben található magokat használjuk fűszerezésre, megtörve. A kifinomultabb, lágyabb ízű ételekhez ajánlott, de tökéletes sütemények és forró italok fűszerezésére is.


További fajtája a fekete kardamom, amit az Amomum nemzetségbe tartozó fajokról érett állapotban szednek és füstben szárítják. Erős, füstös aromája miatt a fűszeres, rusztikus fogásokban alkalmazzák leginkább.


A fehér kardamom pedig valójában a zöld kardamom áztatással halványított megfelelője.


Melyik termékeinkben találod meg?


ZÖLDIKE TEA

A Zöldike felfrissíti az elmét, energetizál, segíti a koncentrációt, megnyugtatja az idegrendszert. A gyömbér és a kardamom izgalmas, fűszeres ízt ad a teának.CHAI TEA

A Chai elvarázsol, átjárja az egész testet, oldja a feszültséget, segít megnyílni. Önmagában fogyasztva is különleges élményt ad, de készíthető belőle krémes chai latte is.FORRALT BOR FŰSZERKEVERÉKEK

Különleges fűszerkeverék a forralt bor szerelmeseinek, melyet a klasszikus karácsonyi fűszerek mellett a rózsabors, a borókabogyó és a koriander tesz még finomabbá.

171 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page