• Mariann

Újragondolt növénytartók a fenntarthatóság jegyében

Régóta fontosnak tartom, hogy minél kevesebb új dolgot halmozzunk fel a mindennapokban, törekszem a tárgyak újrahasznosítására. Nemcsak a lakásban, a kertben is sokszor használok régi emlékeket őrző szerszámokat, cserepeket. Ősszel, amint többet vagyunk a lakásban és a teraszon, a gyerekekkel kézműveskedni, dekorálni kezdünk. Így kezdtem el a Vatera oldalán hangulatos cserepek után kutatni a kedvenc őszi növényeimnek a teraszra és a szobanövényeink számára. Találtam régi bögrét, cserepeket, és nagy örömömre egy gyönyörű bádogedényt is.
A lakásunkban elsősorban a szürke, fehér és zöld színek dominálnak, szerettem volna egységessé tenni a megvásárolt kaspókat, ezért úgy döntöttem, ugyanolyan szürkére festem mindet. A lefestett cserepek a nappalinkban, a komódra kerültek, persze rögtön otthonra találtak benne a szobanövényeink. Ez a komód épp szemben áll az étkezőasztallal, ahol a legtöbbször dolgozom, igazán inspiráló látványt nyújt mostantól. :)Az újragondolt cserepek festéséhez szürke színű akrilfesték spray-t használtam. Ezeknél a festékeknél fontos, hogy használat előtt ne legyenek hidegben (a szobahőmérséklet tökéletes), és alaposan fel legyenek rázva. Száraz, napos időben festettem, kb. 25-30 cm-ről fújtam le az edényeket, és az első festés után 2 órával megismételtem azt. Hasznos a maszk és a védőruha, védőkesztyű használata, illetve tanácsos szabadban végezni a festést. Én két napig hagytam száradni, utána már nem volt festékszaga a cserepeknek, így bátran bevihettem a lakásba.
A teraszra direkt kerestem olyan régi bádog edényt, amibe nagyobb növények, például krizantém kerülhet. A krizantém az egyik kedvenc őszi dísznövényem a teraszon cserépben, de egyébként a kertbe is kiültethető még az első fagyok előtt. Ilyen bádog locsolókannái, edényei, vödrei voltak nagypapámnak, ezekről mindig a kertben töltött gyerekkori emlékek jutnak eszembe.Bár én nem vettem, de szuper ötletek vannak a neten régi antik kalitkák növénytartóvá alakításáról, amit a tavaszi bakancslistámra fel is írtam és a Vatera oldaláról be is szerzem majd.

Fotók róla a Pinteresten: https://hu.pinterest.com/bazsalikomoskert/%C3%BAjragondolt-kalitk%C3%A1k-n%C3%B6v%C3%A9nyt-bele/ #hirdetés #vatera

649 megtekintés0 hozzászólás

Ne maradj le az újdonságaimról!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Minden jog fenntartva Bazsalikomos Kert. 

GRAPE CONTENT 2018.